Jan
26-09-2018
photo
Enkele verhalen / Quelques histoires
- FR ci-dessous -

Hieronder lukraak een paar waargebeurde verhalen vanop het platform.Yvonne is een oudere dame en heeft zelf geen rijbewijs. Omdat ze graag van de oude sofa in haar kelder af wil, vraagt ze via de Solidare-it! website of er geen buren zijn die haar willen helpen met om de sofa naar het containerpark te brengen. Er zijn een paar buren die reageren en ze proberen samen een datum af te spreken. Karel, een andere buurt ziet op het platform wat er gebeurt en laat iedereen weten dat de gemeente een dienst heeft die groot afval gratis komt ophalen. Hij maakt een afspraak voor Yvonne en de gemeentediensten komen de zetel oppikken. Yvonne bedankt al de buren die gereageerd hebben voor de fijne reacties.Een organisatie die werkt met moeders in een precaire situatie organiseert een naaiatelier.

Ze hebben zelf echter maar 3 naaimachines, terwijl er 10 moeders zich hebben ingeschreven voor het
naaiatelier. Daarom vraagt de organisatie op de Solidare-it! website of er geen buren zijn die toevallig hun naaimachine voor het atelier willen uitlenen. Onmiddellijk reageert een andere organisatie uit de buurt met de melding dat zij wel vaker naaiateliers organiseren en een hele hoop naaimachines ter beschikking hebben die ze gerust even mogen komen lenen.

Karen, een medewerkster van Kind & Gezin begeleid al een tijdje een alleenstaande moeder die nog maar even in België woont. Met haar drie kinderen, haar baan en alle administratie heeft ze het zo druk dat ze het huishouden een beetje verwaarloosd heeft. Haar huis is een echt rommelkot geworden en de drempel om aan die grote opkuis te beginnen wordt als maar groter. Zelf kan ze niet goed overweg met computers en ze spreekt ook nog niet zo goed Frans of Nederlands. Daarom besluit Karen om vanuit haar organisatie aan de buren te vragen of ze niet eens met een 5-tal mensen een uurtje de tijd willen nemen om samen het huis onder handen te nemen. Via het dashboard van haar organisatie kan Karen alles makkelijk opvolgen, en vindt ze 5 toffe buren die er samen een leuke zaterdag namiddag van maken. Sindsdien is het huis steeds proper en ordelijk gebleven.

Een jong gezin heeft als sinds voor de geboorte van hun twee dochters een leuk hondje. Nu zouden ze tijdens de zomervakantie graag met het vliegtuig naar Spanje reizen en dat gaat moeilijk met hun hondje. Beide grootouders wonen nogal ver weg, en op een klein appartementje. Daarom besluiten ze om te vragen of er niemand uit de buurt op de hond wil passen. Marc, die net op pensioen is en toch besloten heeft om tijdens de drukke zomerperiode gewoon thuis te blijven stelt voor om op de hond te passen. Hij wandelt toch graag, en houdt van dieren. Als extra stelt hij voor om ook af en toe het gras te maaien, doet hij ook graag.

- FR -

Voici quelques vrais histoires aléatoires


Yvonne est une dame âgée qui ne possède pas de permis de conduire. Elle poste sur Solidare-it sa demande d’apporter au parc à container un vieux divan qui est dans sa cave. Quelques voisins réagissent et proposent des dates afin de venir l’aider. Un des voisins, Charles, lit les commentaires publiés et répond pour informer que la commune organise des enlèvements gratuits pour ce type de gros encombrants. Il contacte la commune et planifie l’enlèvement. Yvonne poste un message afin de remercier tous ses voisins qui ont gentiment réagi.

Une organisation caritative qui accompagne les mamans dans la précarité organise un atelier de couture. Elle n’a que 3 machines à coudre alors que 10 personnes sont inscrites à l’atelier. Elle poste alors, sur Solidare-it, une demande de prêt de machine auprès du voisinage. Immédiatement une autre organisation du quartier réagit car elle possède ce type de matériel et veut bien le prêter.

Carine, une collaboratrice de l’Office National de l’Enfance, accompagne une mère célibataire qui vit en Belgique depuis peu de temps. Entre ses 3 enfants, son boulot et toute l’administration, elle est tellement occupée qu’elle a un peu négligé son ménage. Il est temps pour elle de faire un grand nettoyage. Comme elle ne s’y connait pas en informatique et qu’elle parle encore mal le français, c’est Carine qui publie pour elle une demande d’aide sur Solidare-it. Elle rassemble facilement 5 voisins qui viennent faire le grand nettoyage de printemps.

Une jeune famille avec deux enfants et un chien souhaite partir en vacances en Espagne. Comme il n’est pas possible de prendre le chien dans l’avion et que les grands parents habitent trop loin dans un petit appartement, ils postent une demande sur Solidare-it. Marc, un pensionné qui habite à 500 mètres de chez eux, propose son aide et, cerise sur le gâteau, il va également arroser les plantes !